четвъртък, 21 март 2013 г.

Болестта на знанието или блаженството да не знаеш


Знаете ли, няма нищо по – любопитно от това да ти е любопитно. Да искаш. Да знаеш, че искаш да знаеш.
Scio me nihil scire.
Знам, че нищо не знам. Сократ.
                Дълги години любопитството е тласкало и дърпало за ръчичка неандреталската ни същност, подритвало е силно по седалищните части мързеливата и плюеща тютюн физическа наша обвивка, натискала е с пръчка главата ни по ученическите чинове, докато накрая не извиси едно човешко тяло до ръба на небесата и го хвърли от там. Пред погледа на милиони в YouTube.
                Без да съм склонен да сключа облог, съм убеден, че преди има – няма 50000 години животът на людете освен, че е бил действително кратък, е бил и много прост, в онзи смисъл на опростен. Пояснявам, защото сме станали цари на слагането на етикети, повечето негативни. Сън, храна, размножителна дейност, изхождаща дейност. Общо взето. Никаква излишна информация. Сега обаче, понеже знанието е най-новият наркотик, се получава една любопитна за мен ситуация. Болест на знанието.
                Има няколко области в пъстрото ни житейско ежедневие, където мога смело да посоча, че тази болест манифестира своето доминиращо присъствие. Една от тях е именно болестите.
                Преди има – няма сто години в България, период, който Теодора Духовникова нарече много буден и жив, в къщите е имало рафтчета с книги. Сега няма книги, но няма дом без аптечен шкаф, не рафт. Защото много знаем. Кой илач за кое помага. И си ги събираме. И когато се наложи да се даде нещо на някого, ние не го даваме, а звъним едни телефони, чуваме за две нови магически лекарства и хайде до аптеката. И започа една безкрайна въртележка на незнанието в желанието си да знаем. Виждал съм майки на малки деца, които изпадат в нервни кризи, защото имало някакви нови лекарства или бабини лекове, за които те знаели, а ако се наложело...Ами в желанието си да се спре проклетият сопол в какви унищожителни експерименти с детското здраве се стига? Това си е лекарстена зависимост, което е психологичен проблем. Желанието за знание, формирано под вещото ръководство на съвременните агресивни реклами води единствено до кризи, не до поумняване. Същото се отнася и за неразривно свързан с фармацевтиката научен клон и това е медицината.  Без да искам да обидя абсолютно никого, част от медицинските лица, които познавам, мога отговорно да заявя, че страдат от това, че знаят много. Търсенето на несъществуващи симптоми води единстено до формирането на импулси за изкуственото им появяване, поведение, което си е психосоматично разтройство. И в знанието се те търсят аргументи за потвърждение на собствените си притеснения, и разбира се ги намират. И въртележката се варти със заразителна скорост.
                А хората, които се опитват да внесат аргументирано яснота по различни въпроси, не помагат никак, тъй като са хиляди с резлични мнения. Искате пример от моята скромна особа? Ще ви дам разбира се – потърсете със следните ключови думи „температура сополи зъби бебе” и се наслаждавайте на шизофреничното състояние на медицинското съсловие, да не говорим за мамите. Термин, въведен от bg-mamma, и сочещ към девиации в поведението на майки, следствие прекален престой в именно този форум в акумулирането на информация.
                Ами храните? Тъй като се опитвам последните години, още повече от както съм двукратно избиран за родител, да знам какво ядем у дома и да подбирам продуктите, осъзнавам, че това генерално е безумна идея, въпреки своята идеалистична цел. Търсенето на информация с цел минимално познаване на хранителен състав, ползи и приготвяне на дадени храни, разпалва едно пламъче на желанието да се знае все повече с цел по-здравословно хранене. Което пламъче постепенно прераства в изгарящ пламък на осъзнаването, че нещата всъщност не са толкова прости и едностранни. Пламък, който преспокойно ще изплюе всеки търсещ в тъмната бездна на Тартар, където да няма пестициди, Е-та и е пълно с истинско мляко и салами. Хранителната промишленост, както и фармацевтичната, всъщност могат да се определят на две разклонения на химическата. А съществуващите теории на конспирациите, които звучат безумно аргументирано, допринасят за всепомитащият информационен хаос. Пак искате пример? Моя милост на драго сърце ще поднесе на любопитната публика една – единствена думичка за търсене в Google – „Аспартам”. И нека вихърът на знанието бъде с Вас. После като се върнете, да кажете какво сте разбрали.
                Политиката – друга важна информационна опора в 21 век, се оказва още по – голяма каша. Тук се намесват едни толкова черни интриги за всеки, че в желанието си да разбереш нещо за някого и да решиш как да гласуваш на избори, накрая просто теглиш една майна на всичко и пропускаш.
           Мога да продължавам. И то само с нещица, които разбити на милиони парченца, представляват детайли от ежедневното ни търсене на информация, водеща ни към вземането на правилни решения. На по-правилни решения. В един момент, по редица чисто физични причини, мозъците ни започват да се препичат от толкова знания, които не умеем да систематизираме и анализираме правилно.
                Но понеже ние сме мужици с претенции да бъдем богатири, не можем да се оставим да бъдем победени от настъпващият информационен хаос. Още повече, че Google Reader спря и няма къде да си събираме изрезките от новините. И започва едно търсене на информация, която да ни помогне да се ориентираме по – добре в информацията. Защото все пак искаме да знаем.
                Докато пиша това, Марио Трифонов във facebook поде една интелуктуална викторина без правилен отговор, касаещ тризначките от Биг Брадър. Гледам ги на снимката и им се чудя дали им е любопитно въобще нещо. Блажено незнание.

        

3 коментара:

  1. Камен Колчевски21 март 2013 г. в 10:21

    Пиши по-бавно, че много правописни грешки правиш...:)

    ОтговорИзтриване
  2. Сега ще проверя :) Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  3. Имам един приятел, който казва: Всяко знание води до ново страдание" :)

    А Ако трябва да съм сериозно: Най-трудното нещо в информационния век е да си селектираш информацията и да си настроиш правилно спам филтрите ;)

    ОтговорИзтриване